Cât de săraci sunt românii cu adevărat: studiul despre calitatea vieții te face să pleci din țară
În timp ce majoritatea românilor se gândesc la alegerile prezidențiale, un număr foarte de oameni din această țară trăiesc în sărăcie, iar un studiu mondial îți arată cât de gravă este situația.
Tocmai au fost făcute publice rezultatele unui studiu global realizat în nu mai puțin de 149 de țări. Acesta a analizat calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor printr-un indice intitulat Progres Social. În topul cu pricina, România se află pe locul 45, iar înainte să spui că suntem mai sus de mijloc, ai în vedere că ne-am poziționat pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Dincolo de locul în clasament, îngrijorătoare sunt probleme cu care se confruntă foarte mulți români și care confirmă faptul că este în scăderea calitatea vieții la noi. Românii nu au acces la educație sau la un sistem sanitar de calitate. Dacă poți spune că asta înseamnă că stăm bine, suntem pe primul loc la numărul de abonamente la telefoane mobile.
Pe de altă parte, stăm prost la capitolul spitale. În afară de renovări masive, spitalele din România au nevoie de săpun sau dezinfectant în toalete. Pentru a reduce răspândirea infecțiilor nosocomiale. Aceste probleme au pus România pe locul 88 în ceea ce privește accesul la servicii medicale de calitate.
Românii nu respectă mediul înconjurător. La criteriul numit “moarte atribuită poluării” suntem pe locul 81. În materie de educație, ți se ridică părul pe mână în privința direcției spre care ne îndreptăm. La înscrierea copiilor în școala primară, suntem pe locul 93, iar când vine vorba de calitatea educației, suntem și mai jos pe locul 94.
Realizatorii studiului au confirmat faptul că investițiile de orice fel în țara noastră nu au cum să ne salveze dacă nu sunt făcute în educație. România are nevoie de o creștere a nivelului învățământului.
În materie de canalizare, suntem pe locul 100 din 149. Dacă erai totuși în căutarea unor lucruri bune, suntem pe primul loc la nivel mondial la surse naturale de apă, acces la electricitate şi abonamente la telefoanele mobile. Față de acum un an, România a mai coborât o poziție în top, iar acum se află după Bulgaria.